Blåmusslan förekommer utmed hela västkusten, sydkusten och utmed östersjökusten upp till Ångermalands kust. Musslan leker om våren när vattentemperaturen är mellan 8-12°C.
Blåmusslor livnär sig av planktonalger som periodvis kan bilda ett gift. Musslan kan då orsaka magsjuka. Därför kontrolleras musslor innan de saluförs och de musslor som försäljs i nät är säkra att äta. Blåmusslor används till soppor, såser, kan gratineras eller ätas naturella. Musslor som skall tillagas måste vara levande och detta kontrolleras genom att man knackar på öppna musslor. De som stänger sig är levande, de andra skall kasseras. Bästa säsong är på våren innan musslorna leker.
4 portioner
Ingredienser
1 nät färska blåmusslor, skölj, koka och plocka ur köttet. Släng skalet och ta vara på spadet, reducera detta och frys in till soppa och sås.
200 g grovstrimlat, rimmat sidfläsk
400 g kokt tagliatelle pasta
2 skalade och finhackade gula lökar
2 skalade och krossade vitlöksklyftor
1 knippe finhackad persilja
1 dl vispgrädde, varm
Till servering
4 äggulor
½ dl olivolja
2 dl riven parmesan
Gör så här:
1. Stek fläsket och löken i olivoljan.
2. Blanda pasta, musslor och persilja.
3. Smaka av med salt och peppar.
4. Häll i grädden och strö över osten.
5. Servera med äggula att röra ned i den varma pastan.