Limhamn november 1972. Arne Malmborg har kommit överens med byggmästare Henning Persson att hyra nybyggda fastigheten på Linnégatan. Tomten skulle egentligen rymma två huskroppar med småbutiker. Men Arne hyr allt och önskar en kundparkering där andra huset ska stå. Han vet vad kunderna vill ha.
Mycket hade hänt sedan Arne och hans fru Ella Malmborg öppnade en liten mjölkbutik på Mariedalsvägen 1954. Som mest driver Arne sex livsmedelsbutiker, två restauranger, en reklambyrå och en sportaffär. Utan vare sig mobil eller dator, men han har en snabb bil som tar honom mellan jobben.
När han öppnar Limhamns första toppmoderna snabbköp tillsammans med Ella satsar de på de manuella diskarna. Och 50 år senare är det fortfarande färskvarorna, delikatessen och det egna köket som som är butikens själ.
Möjligheten för kunderna att än i dag handla det mesta över disk skiljer butiken från andra. Här säljs inte konsumentpackat kött. Det backar mörningsprocessen två dagar och det duger inte. Och färsen mals flera gånger om dagen.
Köttet kommer lokalt från Blentarp, där Arnes bror en gång drev en gård som nu gått i arv till hans son. Nu som då betar korna i lugn och ro på ägorna. Gås och storkyckling köps sedan länge från Klasaröd, en annan gård utanför Blentarp. Där vet man vad man får. Under 50 år har många nära band knutits till duktiga leverantörer och relationerna sträcker sig ibland flera generationer tillbaka.
Arne och Ellas yngsta son Christopher Malmborg tog över butiken 1994. Då hade han redan hunnit vara handlare i familjens ICA-butik på Rönneholmsvägen i åtta år. Parallellt med sitt uppdrag på ICA Malmborgs Limhamn skulle han även bli handlare på Malmö Storcash vid millenieskiftet och på ICA Maxi på Ystadvägen mellan 2005–2008.
Sebastian och Alexandra har en tydlig bild av framtidens butik, planerna för en makeover är redan i rullning. Inspiration hittar de runt om i branschen och många idéer har väckts kring exponering, belysning och värdet av ett lite udda sortiment.
– Hemlagat, snyggt och fräscht med saluhallskänsla, beskriver Alexandra visionen. Vi vill jobba med lokala leverantörer och hitta spännande produkter. Det ska vara en upplevelse att gå och handla här. Som när man är utomlands och luktar och känner på varorna. En butik för matintresserade.
Sebastian och Alexandra har en tydlig bild av framtidens butik, planerna för en makeover är redan i rullning. Inspiration hittar de runt om i branschen och många idéer har väckts kring exponering, belysning och värdet av ett lite udda sortiment.
– Hemlagat, snyggt och fräscht med saluhallskänsla, beskriver Alexandra visionen. Vi vill jobba med lokala leverantörer och hitta spännande produkter. Det ska vara en upplevelse att gå och handla här. Som när man är utomlands och luktar och känner på varorna. En butik för matintresserade.
Många duktiga medarbetare har handplockats till olika avdelningar sedan dess. Exempelvis Jimmy som stod i fiskbilen ute på Linnégatan. Idag jobbar han i butiken. – Han filéar fisk som en gud, säger Alexandra. Ett lyckodrag! Ett annat exempel är vår styckmästare Patrik som har gesällbrev från Danmark. Och det finns många fler. Det handlar om ett hantverk i de manuella avdelningarna. – Så gjorde pappa också, säger Christopher. Han tog in fem köpmän som drev butiker i området. Tog över deras varulager utan att ens räkna dem. Arnes affärer byggde på ärlighet och förtroende. Med köpmännen ombord följde både kunskap och en lojal kundkrets.
Det är ingen slump att ICA Malmborgs Limhamn är störst i Sverige på marzipanbröd. Butiken har en äldre kundgrupp som aldrig tycks sina. De är mycket medvetna och kunniga. De efterfrågar vardagslivets lyx och man handlar gärna “färre men värre” varor, som Christopher uttrycker det.
– Bättre livsmedel, bättre färskvaror, det vill våra stammisar ha. Och vi gör allt för att göra dem nöjda. Vi är inte centralstyrda, vi är familjestyrda och väljer själva vad vi vill sälja, förklarar han.
Som exempel lyfter han delikatessen och köttavdelningen med manuellt styckeri och kyl för hängmörat kött. Och roterande grill för kycklingen, för krispighetens skull. Längst ner i butiken ligger fiskdisken. Där stannar kunderna gärna en stund extra för att hitta det bästa och snickesnacka med personalen.
– Det påminner mig om pappa, säger Christopher. Han pratade alltid med alla och kunderna visste vem han var.
– Det påminner mig om dig, flikar Alexandra in med ett leende.
Där har vi det. En handlare med hjärtat på rätt ställe, som tagit butikens omsättning till ICA Maxi-nivåer. Och en blivande handlare med visionen att göra ICA Malmborgs Limhamn till en av Skånes bästa matbutiker. Vinnare är Limhamnsborna.