Vi får ofta frågor från många som handlar i våra butiker. Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna med svar. Förhoppningsvis finns svaret på din fråga här.
?? – Varför har ni slutat med utskicket av det tryckta Malmborgsbladet i Lund?
Valet att sluta med utskicket av det tryckta Malmborgsbladet i Lund gjorde vi av två anledningar. Dels för att göra det enklare för våra kunder att hitta våra erbjudanden. Dels för att vi vill minska på mängden papper som går åt, och på så sätt minska vår klimatpåverkan. Malmborgsbladet finns kvar i butik för de som vill ha något att bläddra i medan de handlar.
?? – Vart hittar jag det digitala Malmborgsbladet?
Bladet hittar du såklart här på vår hemsida och på butikernas egna hemsidor, i ICAs veckobrev och på sydsvenskan.se. Sen finns Malmborgsbladet alltid kvar att hämta i butik om du vill ha det in handen när du handlar. Här kan du läsa mer om var du hittar Malmborgsbladet
?? – Självscanning – hur fungerar det?
Genom ICA Självscanning kan du handla snabbt och enkelt och det ger dig full överblick över dina inköp. Allt du behöver är något av ICAs kort. Inget extra avtal behövs, utan alla som har ett ICA-kort är redo att självscanna i alla ICA Butiker som erbjuder självscanning.
Scanningen innebär att du handlar och registrerar dina varor själv med en bärbar scanner. Du läser av priset, packar varorna direkt i kassen och behöver inte plocka upp dem förrän du är hemma. Dessutom ser du hela tiden hur mycket du handlat för.
Någon av de första gångerna du använder ICA Självscanning får du en avstämning. Efter det får du löpande avstämningar då och då. Avstämningarna sker huvudsakligen slumpvis, men registrerade avvikelser påverkar också sannolikheten för ny avstämning. Det innebär att om du alltid har rätt på dina avstämningar är sannolikheten lägre att du får en avstämning än om du ofta har något fel. Kassapersonalen kan inte under några som helst omständigheter påverka om det ska bli avstämning eller inte.
Vid en avstämning plockar du upp varorna på kassabandet och packar ner dem i kassar på vanligt sätt.
?? – Kan jag använda självscanning i alla butiker?
Alla som har ett ICA-kort kan självscanna i alla ICA Butiker som erbjuder självscanning.
?? – Vad är det som styr avstämningarna?
Som helt ny scanner-kund får du normalt först en genomgång av butikspersonalen. Första gången du därefter scannar själv blir du alltid avstämd i kassan. Därefter är det systemet som indikerar när en avstämning ska göras – inte kassapersonalen. Avstämningen styrs av kortnumret och inte av kontonumret. Det innebär att en familj med två kort kan bli avstämda båda två. Avstämningen sker slumpvis – cirka en av åtta gånger, så nästa avstämning kan lika gärna ske nästa gång du handlar.
?? – Åldersgräns för att få köpa cider/lättöl – varför?
Det vanligaste är 18-årsgräns på drycker med mer än 2,25 % alkohol, men om en ICA-handlare beslutar sig för att inte sälja vare sig lättöl eller cider till minderåriga, är det upp till henne/honom. Vi rekommenderar därför att du pratar direkt med handlaren om vad som gäller i just din butik.
?? – Åldersgräns för att få köpa energidryck?
Det är upp till den enskilda ICA handlaren att sätta en åldersgräns på energidryck. Det finns i dagsläget ingen lagstiftning att förhålla sig till. Vi har inte heller någon gemensam policy, det är helt upp till den enskilda butiken att sätta en gräns. Svensk Dagligvaruhandel rekommenderar 15-årsgräns men det finns även ICA-butiker som har både 18- och 20-årsgräns.
ICA rekommenderar butikerna att ha kontakt med skolor och andra som arbetar med barn och ungdomar i kommunen för att tillsammans diskutera lämpliga åtgärder om det är problem.
?? – Får man kontant utbetalning vid pant av flaskor/burkar?
I alla butiker kan man panta flaskor och burkar. Om en butik får ta emot betydligt många fler än som säljs, kan de införa begränsningar i olika former. Detta beslutar varje handlare själv om. Genom en överenskommelse mellan handelns organisationer och konsumentombudsmannen är butikerna skyldiga att lämna ut pengar för returglas – om kunden så önskar. Någon motsvarande överenskommelse finns inte för aluminiumburkar, utan här är det upp till varje handlare. Någon form av inköp som motprestation kan väl vara rimligt.
?? – Annonsvaror – varför är de så ofta slut i butiken?
Alla ICA-butiker är skyldiga att följa upp det vi lovar i våra annonser. Det enda giltiga skälet till att en vara inte finns i butiken är om varan tillfälligt är slut men kommer hem senare. Då ska du naturligtvis få köpa varan till det tidigare lovade priset. Händer detta igen är det därför din ICA-handlare du ska ta kontakt med och påtala denna brist.
Vid till exempel kupongerbjudanden till stamkunder får butikerna, i god tid innan erbjudandet börjar gälla, information om vilka produkter som avses. Butiken har då möjlighet att göra en förhandsbeställning. Det är upp till varje butik att avgöra hur stora volymer som ska beställas. Ibland kan efterfrågan vara större än tillgången av någon produkt. Om butiken inte får leverans av en beställd vara beror det troligtvis på att den varan är slut på vårt centrallager.
?? – Hur gör jag om jag inte hittar en vara i min butik?
Varje ICA-butik drivs som ett eget företag och därför har vi ingen kontroll över vilka produkter varje enskild butik har i sitt sortiment. Om du saknar någon vara är det därför till din handlare du ska framföra ditt önskemål.
?? – Försvinner andra märkesvaror till förmån för ICAs egna varor?
Vår ambition är att successivt öka andelen av våra egna märkesvaror i våra butiker. Naturligtvis vill vi erbjuda dig som kund motsvarande märkesledande varor också. Vi ser därför fortlöpande över våra leverantörsavtal för att kunna få så bra priser som möjligt. Att vi trots det plockar bort vissa produkter ur vårt centrala sortiment beror dels på begränsat utrymme i butikerna, dels på att vissa produkter är mindre efterfrågade och därför mindre lönsamma för butikerna.
?? – ICAs prisgaranti/25-kronan – vad innebär det?
Att helt undvika prisfel i butiker, som omsätter mycket varor varje vecka, är nog omöjligt, men ambitionen är att klara detta på ett så bra sätt som möjligt. Vår prisgaranti är då en hjälp på traven och vi har informerat om denna både i media och i vår kundtidning Buffé.
ICA-handlarna har gemensamt beslutat om en prisgaranti och den gäller i alla butiker. Om du har fått betala ett högre pris i kassan än det som står på hyllkant eller skylt, ska du få tillbaka mellanskillnaden – men även 25 kr eller likvärdigt erbjudande – som tack för att du påtalat detta fel. Prisgarantin gäller när kassörskan läser av med streckkodsläsaren – priset inprogrammerat i kassan. Den gäller inte när kassörskan manuellt slår in ett felaktigt pris, eftesom det då är den mänskliga faktorn.
?? – Varor med kort datum – säljs de billigare?
När det gäller bäst före-datum är det handlaren själv som beslutar hur han vill göra med varor, som bara har några dagar kvar eller rent av går ut samma dag. Handlaren ansvarar således för livsmedlet och gör en bedömning om det kan säljas efter detta datum. Butikerna har dock ingen skyldighet att sänka priset på sådana varor. Ett bäst före-datum ger information om hur länge man kan räkna med att livsmedlet är fullgott, vilket det också kan vara även efter detta datum.
När det gäller sista förbrukningsdag får produkter dock aldrig säljas efter angivet datum.
?? – Hur blir en butik miljödiplomerad?
Sortimentsdiplomering går ut på att butiken ska ha miljömärkta produkter i sortimentet och KRAV-märkta livsmedelsprodukter. Våra miljökonsulter går igenom en checklista i butiken och räknar produkter inom olika varuavsnitt – till exempel Mejeri, Frukt & Grönt med flera. I slutändan handlar det om att butiken ska uppnå en minimipoäng. Det innebär att butiken kan satsa på att ta in väldigt mycket mejeriprodukter, KRAV, och inom det området ta hem en hög poäng, och kanske vara lite mindre bra på Frukt & Grönt, men ändå klara en totalpoäng för hela sortimentet.
?? – Märkning – är ni positiva till miljömärkning?
Ja, miljömärkning är ett bra redskap för dig som kund att välja produkter som är mindre miljöbelastande än andra. I våra inköp prioriterar vi produkter som är märkta med Bra Miljöval, Svanen och EU-blomman. Inom vissa produktkategorier tar vi enbart in produkter till sortimentet om de är miljömärkta. För oss är det viktigt att miljömärkningen fungerar – att den är trovärdig. Det innebär att man ska kunna få information om hur och på vilket sätt man har bedömt att en produkt kan märkas. Miljömärkningen behöver också löpande skärpa sina krav. Den ska naturligtvis också ge en miljövinst.
Vi har ett eget varumärke som heter Skona. Här ingår bland annat tvättmedel som är Svanen-märkta. I övrigt är hela det tvättmedelssortiment vi tillhandahåller miljömärkt – med antingen Svanen, Bra Miljöval eller EU-blomman.
Om du har fler frågor om kriterierna för Svanen, Bra Miljöval eller EU-blomman, rekommenderar vi att du vänder dig direkt till SIS Miljömärkning AB eller till Naturskyddsföreningen. Båda har bra webbplatser som ger en del fakta om miljömärkning – Svanens webbplats respektive Svenska Naturskyddsföreningens webbplats.
?? – Vad innebär Ekologiskt?
I den ekologiska odlingen används inte konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Ogräs och skadedjur motarbetas med ogräsrensning och fåglar som äter upp insekter vi vill slippa. Ekologiskt uppfödda djur ska få ekologiskt foder och ges möjlighet att leva på naturligt sätt i så stor utsträckning som möjligt. Djuren får gå ute och exempelvis ska grisar ha möjlighet att böka och höns möjlighet att picka mask. Genetiskt modifierade organismer får inte användas vid ekologisk produktion. Bestrålning är inte heller tillåten. Produkter i vår ekologiska serie ska vara certifierade enligt KRAVs eller EUs regler för ekologisk produktion.
?? – Tar ni ansvar för människa och miljö vid import?
Vi arbetar ständigt för att minska vår miljöpåverkan i våra inköp. Vi står också bakom FNs initiativ Global Compact och även det svenska initiativet Globalt ansvar. Kunder och samhälle förväntar sig att våra varor är säkra samt miljömässigt och etiskt godtagbara. Vår uppgift är att säkerställa detta så långt som möjligt genom att ställa krav på våra leverantörers arbete med kvalitet, etik och miljö.
?? – Varor från lågprisländer – det sker väl på bekostnad av människors hälsa?
Ett viktigt och prioriterat område för oss är att försöka säkerställa socialt ansvarstagande och goda arbetsvillkor hos våra leverantörer, men det är svåra frågor och det tar ofta lång tid.
När vi handlar med länder, där vi vet att det kan förekomma brister eller brott mot mänskliga rättigheter, är det givetvis viktigt att vi ställer krav och stödjer dem i arbetet med att nå dessa krav. Vi gör regelbundna besök en eller ett par gånger om året. Eftersom vi inte kan vara på plats dagligen, är det viktigt att hitta kontrollsystem för att följa upp leverantörerna. Vi låter dem genomgå tredjepartsrevisioner enligt kriterier som ställs i Business Social Compliance Initiative – BSCI, vilket är ett nätverk med ett 60-tal detaljister och importörer. De samarbetar om gemensamma kriterier för revision och uppföljning av mänskliga rättigheter enligt FN- och ILO-konventionerna. Vid revisionen fastställs en förbättringsplan, som vi följer upp och som säkerställer att arbetsförhållandena ständigt förbättras. Vi har också sen ett par år tillbaka ett kontor i Asien för att själva kunna göra revisioner.
Vi anser inte att det är en bra lösning att helt sluta handla med riskländer. Det hjälper inte de anställda att deras arbetsgivare får färre kunder eller har kunder som struntar i mänskliga rättigheter. Vi tar ofta hjälp av olika organisationer – bland annat Amnesty och Röda Korset – för att utveckla vår arbetsmetod och hitta lösningar. Inte heller de anser att en bojkott är rätt väg att gå, utan det är bättre att stanna kvar och hjälpa till att driva utvecklingen i rätt riktning.
?? – Palmolja – varför slutar ni inte med det?
Frågan är komplicerad eftersom produktionen av palmolja ger både inkomster och arbetstillfällen för lokalbefolkningen. Men produktionen måste ske hållbart för att inte riskera att känsliga regnskogsmiljöer skövlas eller att människor far illa. Om vi helt slutar köpa palmolja minskar vi ländernas möjligheter till jobb och tillväxt. Därför tycker vi att det är bättre att stödja utvecklingen mot ansvarsfull produktion och på så sätt påverka positivt.
Vår hållbarhetspolicy slår fast att vi ska ta ansvar för det vi säljer, vilket innebär att vi strävar efter ett sortiment som ger så liten negativ miljöpåverkan som möjligt. Detta arbetar vi ständigt för att uppnå!
Vi ser över användningen av palmolja i våra egna märkesvaror vi har som mål att palmolja som används i våra egna produkter ska vara CSPO, det vill säga certifierad enligt RSPOs kriterier och fysiskt särhållen i leverantörskedjan. Redan nu är övervägande delen av palmoljan som används i våra egna livsmedelsprodukter certifierade och uppfyller detta krav – Round table on Sustainable Palm Oil – rspo.org. Att palmolja är RSPO-certifierad innebär bland annat att den är hållbart producerad och att man i odlingen tar såväl ekologiska, sociala som ekonomiska hänsyn. Bakom kritierierna står bland annat WWF, Världsnaturfonden. Eftersom volymerna av RSPO-certifierad palmolja ännu är begränsade, köper vi Green Palm-certifikat för all palmolja som används i våra egna märkesvaror. Green Palm är ett program som är kopplat till RSPO och där intäkterna för försäljning av Green Palm-certifikat går direkt till stöd för små och stora palmolje-plantager, som lever upp till RSPO-kriterierna. Detta för att stödja en ökad produktion av hållbart producerad palmolja. Genom att vi köper certifikat försäkrar vi oss om en hållbar produktion av den mängd palmolja som motsvarar den mängd vi använder oss av i våra produkter. Green Palm-certifikat fungerar alltså ungefär som när man köper in förnybar el till sitt hem – det vill säga man stödjer en mer hållbar produktion.
För att vara öppna mot våra kunder anger vi alltid på innehållsförteckningarna om palmolja används, i stället för att använda det mer allmänna begreppet ”vegetabiliskt fett”.