VÅRA PÅSAR

Bästa kassen är den som används igen

Malmborgsbutikerna erbjuder flera olika sorters bärkassar, så att du kan välja den som passar dig bäst. Allt från fina nätkassar i ekologisk bomull till komposterbara papperspåsar och fleranvändningspåsar.

fruktpase

Våra Fairtrade-märkta nätkassar i ekologisk bomull tillverkas i Indien i ett samarbete mellan Malmborgs och Individuell Människohjälp. De är slitstarka och kan användas om och om igen. Läs mer om samarbetet här »

fruktpasar

De små genomskinliga plastpåsarna till frukt och grönt kommer att fasas ut efter hand. Istället använder vi kraftiga papperspåsar – utmärkta som kompostpåse hemma och godkända för kompostering i kommunal avfallshantering.

imkasse

Malmborgs Fairtrade-märkta textilpåsar i ekologisk bomull tillverkas precis som nätkassarna i Indien i ett samarbete med Individuell Människohjälp. De är rejäla, snygga och kan användas om och om igen.

papperspase-02

De klassiska papperspåsarna tillverkas av svensk cellulosa. Lokal produktion ger korta transporter och mindre CO2-avtryck. I Sverige avverkar vi också få träd i förhållande till tillväxten.

nonwovenpasar

Malmborgs egendesignade Non woven-påsar är bra för miljön på flera sätt. Vid tillverkningen används relativt lite energi och vatten, och plasten i påsarna är till stor del återvunnen. De är mycket starka och kan användas många gånger.

korkar

Extra kraftiga kassar av återvunnen plast, så kallade flergångspåsar kan användas nästan hur många gånger som helst. Förvara dem så att du inte glömmer dem när du ska storhandla!

Tillsammans tar vi ansvar för miljön

Vilken kasse som är bäst för miljön kan diskuteras. Alla har sina för- och nackdelar och det är svårt att jämföra deras respektive miljöpåverkan. Men det är mer än materialet som avgör om en kasse är skonsam för miljön. Det är upp till dig som konsument att använda kassen på ett sådant sätt att den blir miljövänlig. Den bästa kassen är alltid den som används flera gånger och lämnas till återvinning när den är färdiganvänd. Oavsett om den är gjord av tyg, plast eller papper.

Utveckling pågår!

Malmborgs letar hela tiden efter nya, miljövänliga material till bärkassar. Just nu tittar vi på ett material som använder krita som bindemedel. Kassen har låg miljöpåverkan, men är fortfarande lite för skör. Målet är att den ska hålla för minst 50 användningar. Vi arbetar också för att använda mindre plast inne i butikerna, till exempel genom att slå in fisk och andra färskvaror i vaxat papper.