Vi firar 70 år av hållbar matglädje!

Missa inte firandet i alla Malmborgsbutiker

I år är det 70 år sedan den första Malmborgsbutiken öppnade. Från en blygsam början som en liten mjölkbutik i Malmö har ICA Malmborgs växt till sju butiker i Malmö och Lund.  Under sju decennier av dedikerad service har ICA Malmborgs blivit ett välkänt varumärke som är synonymt med hållbar matglädje och ansvarsfulla butiker som främjar lokala råvaror.

För maten, människan och miljön

ICA Malmborgsgruppen består av sju butiker: Limhamn, Erikslust, Caroli, Mobilia och Emporia i Malmö samt Tuna och Clemenstorget i Lund. Samtliga butiker är både KRAV- och Svanenmärkta.

Vi arbetar för en hållbar framtid. Våra svinnsmarta butiker drivs med 100% grön el från svensk vindkraft och vi har ett brett sortiment av miljövänligt produkter.

För oss är hållbarhet så viktigt att vi har tagit fram flera egna märkningar för att lyfta skånska råvaror och klimatsmarta livsmedel. Håll utkik efter märkningarna Lokalt från Skåne, Vego, För ett hållbart hav och Resurskocken för att handla mer hållbart.

Tomater med burrata

ICA Malmborgsgruppen, som har sina rötter i 1954, är idag en av regionens största privata arbetsgivare med cirka 650 medarbetare.

ICA Malmborgs är en del av skånsk mathistoria

Ända sedan Arne och Ella Malmborg öppnade den första Malmborgsbutiken på Mariedalsvägen i Malmö 1954 har närproducerade livsmedel direkt från skånska gårdar utgjort en väsentlig del av sortimentet. Det är en tradition som Malmborgsgruppen har utvecklat och byggt vidare på under sju decennier. Många nära band har knutits till lokala leverantörer och relationerna sträcker sig i vissa fall flera generationer bakåt.

Det var Arne, en driven entreprenör, som ledde expansionen av ICA Malmborgs. Han anpassade butikerna till rådande samhällsförändringar, bland annat genom att introducera det moderna snabbköpskonceptet fast med bibehållen personlig service och ett brett utbud av färskvaror. Ellas och Arnes arv lever vidare i företagets engagemang för hållbarhet och lokala samarbeten. Än idag är ICA Malmborgs en symbol för den skånska mattraditionen och lokala råvaror.

De sju butiker som numera ingår i ICA Malmborgsgruppen, samlas under mottot ”För maten, människan och miljön”, som är en direkt avspegling av Arnes och Ellas värderingar. Samtliga butiker är MSC, ASC, KRAV-certifierade och Svanenmärkta. Genom att certifiera butikerna vill ICA Malmborgs bidra till att spara på jordens resurser. De vill också hjälpa kunderna att göra hälsosamma och miljövänliga val när de handlar. 

Hyllutrymme reserveras för ekologiska produkter och butikerna strävar efter att stödja lokala odlare och gårdar. På senare år har en rad innovativa lösningar införts för att minska matsvinnet. Det framgångsrika konceptet Resurskocken är ett utmärkt exempel på detta. Varje dag samlar ICA Malmborgsbutikerna in varor som inte sålts eller som har sorterats ut, och förvandlar dem till läckra lunchrätter i butikernas egna kök. ICA Malmborgs har också ett nära samarbete med Skånes Stadsmission. Den lilla mängd mat som ändå blir över går till djurfoder och biogas. 

Med fokus på kvalitet, tradition och hållbarhet fortsätter ICA Malmborgs att vara en ledande aktör inom matbranschen och en viktig del av samhället i Skåne.

Vårt röda hjärta är en symbol för Malmborgs, men också för maten, människan och miljön. De tre ledorden i allt vi gör.

ICA Malmborgs Caroli

Anrik kvartersbutik med brett sortiment mitt i stan.

När Arne och Ella Malmborg öppnade matbutik i det nybyggda Caroli City 1973 var det innerstadens första toppmoderna snabbköp. Idag är Per Tengberg, som började som springpojke i Limhamnsbutiken, handlare på Caroli. Han driver verksamheten framåt tillsammans med sina tre barn Max, Mia och Måns. Även om mycket har förändrats genom åren är det fortfarande färskvarorna, delikatessen och det egna köket som är butikens själ.

ICA Malmborgs

ICA Malmborgs Clemenstorget

Citynära kvalitetsbutik med hållbart sortiment.

Det har funnits en matbutik på Clemenstorget i Lund sedan 1977 och 1997 blev den medlem i Malmborgsgruppen. Ola Hollerup började arbeta i butiken redan 1986 och har varit butikschef på ICA Malmborgs Clemenstorget sedan början av 2000-talet. Den välbesökta butiken är känd för sin mästerliga service, fräscha färskvaror och breda sortiment. Butiken är idag den mest välbesökta ICA butiken i Sverige. Dessutom har ICA Malmborgs Clemenstorget varit ett föredöme i hela landet när det gäller miljöarbete. Här sitter hållbarhetstänket i väggarna.

ICA Malmborgs Emporia

Modern matbutik som satsar på lokala livsmedel.

Lagom till ICA Malmborgs 70 årsjubileum förstärktes Malmborgsgruppen med en ny modern butik på Emporia. Johanna Isaksson är handlaren som ska ta med ICA Malmborgs in i framtiden. Hon passar utmärkt in i gruppen eftersom även hon delar Arne och Ella Malmborgs värderingar när det gäller personlig service, högkvalitativa råvaror och skånska mattraditioner. Den första stora satsningen är att bredda butikens redan stora lokala utbud ytterligare.

Kundvagn med varor

ICA Malmborgs Erikslust

Hållbar matbutik som lyfter värdet av det lokala.

Erikslustbutiken har funnits i snart 60 år och drivs idag av handlaren Mats Lundin som tog över butiken från sin far 2001. Mats fick sitt första sommarjobb på ICA Malmborgs när han var 14 år och har med sig passionen för skånska råvaror och lokala leverantörer sedan barnsben. När ICA Malmborgsgruppen var först i Sverige med att uteslutande använda grön el från svensk vindkraft i butikerna, var Mats en av de drivande eldsjälarna bakom initiativet. 

ICA Malmborgs Limhamn

Familjär kvartersbutik med saluhallskänsla.

När Arne och Ella öppnade Limhamns första toppmoderna snabbköp 1972 satsade de på de manuella diskarna, vilket präglar butiken än idag. Det går fortfarande att handla det mesta över disk. Nu är det deras son Christopher Malmborg som är handlare, och snart är det dags för ett nytt generationsskifte. Barnen Alexandra, Sebastian och Madeleine arbetar också i familjeföretaget. 

ICA Malmborgs Mobilia

Sveriges mest hållbara matbutik.

I början av 2000-talet anslöt sig Mobilias matbutik till ICA Malmborgsgruppen. Sedan 2009 har Jerry Rosengren varit handlare på ICA Malmborgs Mobilia och han har infört en rad olika klimatsmarta lösningar. Butiken var bland annat en av de första i Sverige som blev MSC- och ASC certifierad och har vunnit flera priser för sitt hållbarhetsarbete, bland annat priset ”Sveriges mest hållbara butik”.

ICA Malmborgs Tuna

Den lokala ICA-butiken för medvetna konsumenter.

1972 öppnade köpmännen Bengt-Åke Billing och Sten Nilsson den topp-moderna ICA Tuna. Stefan Billing, son till Bengt-Åke, tog över butiken 2002 och fem år senare blev ICA Tuna en Malmborgsbutik. Tillsammans med sin fru Anna har Stefan moderniserat butiken genom att satsa på lokalproducerat, ett ökat ekologiskt sortiment och rättvisemärkta produkter. Projektet Resurskocken halverade butikens matsvinn och har inspirerat livsmedelskedjor i hela Sverige.

ICA Malmborgs – en butik för matintresserade

I sju decennier har matintresserade kunder handlat färskvaror, delikatesser och butikslagade rätter över disk på ICA Malmborgs. Gediget mathantverk möter personlig service i våra manuella diskar, där kunnig personal gärna delar med sig av sina bästa tips. Vi har alltid färskt kött och goda ostar från skånska gårdar i delikatessdisken. Och hela fiskdisken är MSC- och ASC-certifierad. Dessutom har Malmborgsbutikerna tagit fram märkningen För ett hållbart hav som vägleder både kunder och personal i klimatarbetet.

Om du vill veta var den lagrade osten kommer från eller vilken sås som passar bäst till den rökta laxen, fråga oss. Vi älskar att prata mat!

MSC och ASC

Besök vår fiskdisk som är både MSC- och ASC-certifierad.