Svinnsmart

Matsvinnet som försvann

Vår svinnhantering engagerar hela personalen. Idag arbetar samtliga ICA Malmborgs butiker med flera lyckade projekt som adderar matlust, omtanke och vardagsekonomi till vårt hållbarhetsarbete.

Och resultatet? Matsvinn som nästan har försvunnit. Förutom att det är bra för miljön, samhället och ekonomin så känns det bra i hjärtat.

Så det räcker men inte blir över

En inköpsansvarig med koll är guld värd. Sådana har vi många av och det är vi stolta över. Rutinerade, välutbildade och engagerade personer som vet hur man beställer precis det som behövs både till vardags och vid kampanjer. 

Att beställa varor på rätt nivå handlar om pedagogisk känsla och know-how. Framför allt kräver det nära samarbete med våra leverantörer och det har vi övat länge på. En leverantörskedja som kalibrerats till perfektion under många år leder till färre leveranser och bättre logistik, vilket är grunden i hållbar svinnhantering.

Fullt på morgonen, tomt på kvällen

Varför betala fullt pris för råvaror med lång hållbarhet inför kvällens middag när de säljs billigare med kort datum? Det har våra kunder redan insett och hyllorna töms snabbt.

Detsamma gäller våra påsar med gårdagens bröd och lite kantstötta frukt och grönsaker. Ett svinnsmart sätt för oss att förena hållbarhet med bra erbjudanden.  

Resurskocken ändrar spelplanen

Vem kunde ana att projektet Resurskocken, som startade i liten skala på ICA Malmborgs Tuna i Lund, skulle inspirera en hel livsmedelsbransch på nationell nivå?

Varje dag samlar vi in varor som inte sålts eller som har sorterats ut i våra avdelningar, och förvandlar dem till läckra rätter i butikernas egna kök. Hälsosam mat som lagas från grunden och säljs till ett bra pris. Ett svinnsmart sätt för oss att förena hållbarhet med matlust.

Samarbete med Skåne Stadsmission

ICA Malmborgs har ett nära samarbete med Skåne Stadsmission. Organisationen lever upp till samma hårda krav som livsmedelsbutiker när det gäller spårning, hållbarhet och obrutna kylkedjor. 

Varor som blir över och som är av god kvalitet hämtas upp och packas om av Skåne Stadsmission för att passa de egna verksamheterna; Matmissionen, kostnadsfria frukostar och matkassar till människor som lever i utsatthet exempelvis. Ett svinnsmart sätt för oss att förena hållbarhet med samhällsengagemang.  

Sist men inte minst

Vi använder förpackningar som går att återanvända så ofta det är möjligt. En insats som tillsammans med vår svinnhantering i flera led gör att vi har mindre mat och emballage som behöver kastas. Vår avfallshantering sker utifrån gällande föreskrifter kring sortering. Vi har välfungerande samarbeten med traktens bönder, där det som inte längre går att sälja blir uppskattad djurmat. Resten bränns och blir till biogas.

Svinnsmart på Ica Malmborgs Tuna