Fairtrade

Vi vill lyfta hårt arbetande skånska odlare och producenter så ofta vi kan. Steget att stötta Fairtrade är inte så långt som man kan tro, även om det kräver en resa på kartan.

Lokalt på andra sidan jorden

Fairtrade kämpar för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom så att de kan skapa sig en trygg och hållbar tillvaro där de verkar. För att bidra till världshandel med rättvisa villkor. Den omställningen vill vi vara en del av. Därför hittar du Fairtrade-märket på hundratals varor i alla ICA Malmborgs butiker.

Fairtrade sitter i väggarna

ICA Malmborgs tog in Fairtrade redan på 90-talet, vilket gett oss ett försprång i vår bransch. Vi var exempelvis bland de första i Sverige att ta in Fairtradebananer i sortimentet.

Idag säljer vi ett stort antal varor som bär Fairtrade-märket. Vi lyfter produkterna i vår marknadsföring och genom provsmakningar i butikerna. Och köper du kaffe för avhämtning kan du lita på att det är rättvisemärkt. Flera tusen koppar per år blir det. Förutom att det känns bra så tar det oss ett steg närmare de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

Fakta om Fairtrade

Fairtrade är en etisk märkning som grundar sig på att odlare och anställda ska få:

N

Förbättrade inkomster och arbetsvillkor.

N

En starkare röst i den internationella handeln.

N

Större möjlighet att sälja sina varor på den globala marknaden.

N

Möjlighet att bygga demokratiska organisationer.

N

Chans att knyta långsiktiga handelsrelationer.

Källa: Fairtrade

Vinkar du tillbaka?

Fairtrade-märket finns både som svart och vitt och båda säkerställer att det du köper, helt eller delvis, innehåller Fairtrade-certifierade ingredienser. Men visste du att symbolen föreställer en odlare som vinkar? Titta noga, och vinka tillbaka genom att lägga Fairtrade i varukorgen.

fairtrade-sverige-logo

Stolta ambassadörer

Båda våra butiker i Lund har olika år blivit utsedda till Sveriges mest engagerade butik av Fairtrade. Priset var studieresor till sockerkooperativet Kasinthula i Malawi samt Fairtradeodlare och producenter i Peru. Där blev rättvisemärkningens betydelse för arbetarna ännu mer uppenbar.

Därför gillar vi Fairtrade

Fairtrade gör det möjligt för odlare och anställda att sätta sig i förarsätet och själva styra mot en mer hållbar framtid. En tillvaro fri från fattigdom och kränkningar av mänskliga rättigheter.

Källa: Fairtrade

Egna märkningar

Vi har tagit fram flera märkningar för att göra det enklare att handla hållbart.

Certifieringar

Certifieringar

Utöver våra egna märkningar hittar du många välkända certifieringar hos oss.

Svinnsmart

Tack vare flera svinnsmarta projekt har vårt matsvinn nästan försvunnit helt.