MSC och ASC

Genom att handla MSC eller ASC bidrar du till att minska utarmningen av haven och utsläppen från odlingar. Utöver certifierade produkter är vi noga med att enbart sälja sjömat från hållbara, skyddade och säkra bestånd.

Ett löfte från hav till tallrik

Känns det svårt att göra rätt när du handlar fisk? Besök vår fiskdisk som är både MSC- och ASC-certifierad. MSC försäkrar att vildfångad fisk kommer från ett livskraftigt bestånd och har fiskats med omtanke om havsmiljön. ASC garanterar ansvarsfullt odlade fisk- och skaldjursprodukter.

Vad betyder MSC?

MSC står för Marine Stewardship Council. Det är en icke vinstdrivande organisation som stödjer klimatsmart fiske. MSC driver ett omfattande certifierings- och miljömärkningsprogram som bidrar till en hållbar fiskenäring världen över.

MSC: Certifierat hållbart fiske

Väljer du sjömat med den blå fisken bidrar du till att skydda livet i haven. MSC håller koll hela vägen från fiskare och grossister till restauranger och matbutiker.

Norsk fiskebåt

Därför litar vi på MSC

MSC-märket garanterar att fisken kommer från ett yrkesfiske som klarat MSCs höga krav. Oberoende experter kontrollerar att fisket sker på ett livskraftigt bestånd och fångas med minsta möjliga påverkan på havsmiljön.

MSC-fisk är spårbar ända fram till tallriken. Den hålls separerad från icke certifierad fisk från det att den fångas till att miljömärket sitter på plats. Alla som hanterar fisken på vägen kontrolleras.

Regelbundna DNA-tester försäkrar att sjömaten är korrekt märkt. Det betyder att både du som konsument och vi som matbutik kan lita på att varor med certifieringen verkligen är MSC.

ASC för odlad fisk

ASC är en internationell certifiering, men till skillnad från MSC gäller märkningen fisk och skaldjur som är odlade. ASC står för Aquaculture Stewardship Council, en organisation som granskar odlingarna och ser till att fisken är producerad på ett ansvarsfullt, miljömässigt hållbart och socialt hållbart sätt.

ASC: Ansvarsfullt odlad certifierad

För ett hållbart hav

Håll utkik efter vår egen märkning som hjälper dig göra klimatsmarta val i fiskavdelningen. Förutom MSC och ASC så är KRAV och Världsnaturfonden vägledande i vårt arbete. En trygghet för dig som vill handla utan att kompromissa med miljön.

Läs mer >

KRAV

Svanenmärkta varor

Svanen

Fairtrade