70 år av hållbar matglädje

Mjölkbutiken som skapade hållbar mathistoria

1954 är det inte lätt att hitta bostad i Malmö. Den enda lägenheten som det nygifta paret Arne och Ella Malmborg hittar, kommer med en butikslokal som säljer mjölk. Men det är inget som stoppar dem eftersom Ella kommer från en handlarfamilj och är van köpmansdotter. De bestämmer sig för att tacka ja till bostaden och tar över mjölkbutiken. Det de inte vet då, är att de lämnar ett fotavtryck som ska prägla den skånska matglädjen 70 år framåt i tiden.

Ett stor och kärleksfull familj av sju 

Arne och Ella växte till slut ur sin mjölkbutik och flyttade till större lokaler på Västra Rönneholmsvägen och några år därefter öppnade de ännu en butik på Erikslustvägen. När de i slutet av 60-talet bestämde sig för att ansluta sig till ICA-rörelsen började deras verksamhet blomstra på riktigt och de öppnade flera butiker: Limhamn 1972, Caroli 1973, Söder 1977, Rosengård 1984.

Matlusten går i arv

Detta är början till arvet som i dag är ICA Malmborgsgruppen, där skånska handlare går samman för att lyfta sina tre hjärteområden: maten, människan och miljön. I dag är ICA Malmborgs totalt sju butiker: Limhamn, Erikslust, Caroli, Emporia i Malmö och Clemenstorget och Tuna i Lund. Familjärt, personligt och med lokalt engagemang genomsyrar alla butikerna och många av dem drivs idag av söner och döttrar till före detta ICA-handlare.

Tomater med burrata

ICA Malmborgsgruppen, som har sina rötter i 1954, är idag en av regionens största privata arbetsgivare med cirka 650 medarbetare.

Ett öra mot den skånska myllan

Arne och Ella Malmborg hade från starten ett stort miljöfokus genom att erbjuda närproducerade livsmedel i sin butik. Arne spenderade ofta dagarna på cykeln, letandes efter de bästa skånska odlarna för att handplocka de färska närodlade varorna som syns i diskarna än i dag. Och det engagemanget finns kvar än i dag, precis som självklarheten i att ta hand om sina medmänniskor och det naturliga i att ha ett öra mot marken och följa med i samhällsförändringarna.

Engagemang och lust – för maten, människan och miljön

Att vara en Malmborgare är ett arv från Arne och Ella Malmborg som våra handlare stolt bär än i dag. Ett arv som grundar sig i tre små och enkla, men väldigt stora ord: maten, människan och miljön.

Matglädje som möts i skånska diskar

Hela ICA Malmborgs bygger på kärleken till maten. Vi vill bjuda våra kunder på läckra råvaror och här möts världens delikatesser och skånska råvaror i en och samma disk. Här ska du alltid kunna handla färskt och över disk. Därför fortsätter vi att bevara traditionerna med manuella avdelningar där vi ger personlig service. Allt för att inspirera och väcka matlusten till liv! Vår kärlek till smaker gör att vi från Arne och Ellas tid har utvecklat ett brett sortiment som våra kunder får vara med och bestämma över. Vi vill utmana men också utmanas!

Miljön
Miljön

Där människor möter människor

Människan har alltid varit i centrum under våra 70 år på jorden. Alla våra butiker har ett stort lokalt engagemang och en kärlek för det lokala. Det visar sig inte bara i att våra varor plockas för hand från närområdet och att vi engagerar oss i lokala föreningar, utan också hur vi ser på våra kunder. För hos oss är du inte kund, du är gäst. Och här möter vi dig alltid med personlig service, ögonkontakt och med en vilja att hjälpa dig att upptäcka det färska, läckra och smakrika Skåne.

Hållbar historia för en framtid att se fram emot

Ända sedan Arne och Ella Malmborg sålde sin första flaska mjölk på Mariedalsvägen, har hållbarhet varit Malmborgs största fokus. Många av ICA Malmborgs lokala leverantörer finns kvar sedan flera generationer tillbaka, tack vare dem. Alla butiker är MSC, ASC, KRAV-certifierade och Svanenmärkta och drivs av grön el från svensk vindkraft. Dessutom återanvänder vi energi från våra kylar och frysar till att värma upp butikerna. För oss är hållbarhet så viktigt att vi har skapat fyra egna märkningar för att lyfta skånska råvaror och klimatsmarta livsmedel.

Människan

Vårt röda hjärta är en symbol för Malmborgs, men också för maten, människan och miljön. De tre ledorden i allt vi gör.

ICA Malmborgs Limhamn

Där traditioner går i arv
Denna butik har bjudit på klassiska Malmborgsvärden under tre generationer. Här möter gediget mathantverk personlig service med ögonkontakt och handel över disk. Hjärtat på Limhamn.

ICA Malmborgs Erikslust

Ett landmärke i Malmö
I en långsmal byggnad med historisk dignitet ryms en butik där man vågar tänka nytt. Här bjuds kunderna på köpupplevelser för alla sinnen. Och hållbarhetsarbetet har fått högsta betyg.

ICA Malmborgs Mobilia

För miljön och människan
Stort miljöfokus präglar denna toppmoderna butik som har utsetts till en av Sveriges mest hållbara. En smakfull förlängning av en större handelsplats där alla kunder hittar hem.

ICA Malmborgs Caroli

Citynära kvalitetsbutik
Här samlas kunniga och engagerade kunder från hela staden för att handla hållbart utan kompromisser. Ljust och tillgängligt och med ett eget svinnsmart kök som vinner priser.

ICA Malmborgs Clemenstorget

Hjärtat i centrala Lund
Hållbarhet, mästerlig service, färskvaror över disk, catering och inspiration. Ett brett utbud på bästa läge har gett butiken flest besökare per kvm av alla ICA Kvantum-butiker i hela Sverige.

Stammis student ICA Malmborgs

ICA Malmborgs Tuna

En matresa i hyllorna
Denna klassiska Lunda-ikon är en föregångare inom hållbarhetsarbete. Resurskocken lagar mat som slår de flesta restauranger. Och kunderna hittar spännande lokala varor efter säsong.

ICA Malmborgs Emporia

Matlust med stor arena
På bästa läge i ett av Europas största köpcentrum når passionen för färskvaror och hållbarhet en bred publik. En modern aktör på handelskartan som är Malmborgs med hela världen.

ICA Malmborgs – en butik för matintresserade

I sju decennier har matintresserade kunder handlat färskvaror, delikatesser och butikslagade rätter över disk på ICA Malmborgs. Gediget mathantverk möter personlig service i våra manuella diskar, där kunnig personal gärna delar med sig av sina bästa tips. Vi har alltid färskt kött och goda ostar från skånska gårdar i delikatessdisken. Och hela fiskdisken är MSC- och ASC-certifierad. Dessutom har Malmborgsbutikerna tagit fram märkningen ”För ett hållbart hav” som vägleder både kunder och personal i klimatarbetet.

Om du vill veta var den lagrade osten kommer från eller vilken sås som passar bäst till den rökta laxen, fråga oss. Vi älskar att prata mat!

MSC och ASC

Hållbar historia för en framtid att se fram emotBesök vår fiskdisk som är både MSC- och ASC-certifierad.