Vandraren från Barents hav
Nu är det säsong för kungen av torsk. Ja, så brukar skreitorsken kallas. Namnet kommer från ordet vandra på fornnordiska. Från Barents hav till kusten längs Nordnorge, vandrar den 1000 kilometer varje år för att sedan fiskas i Lofoten. Det är en speciell och god råvara som bara finns tillgänglig några månader om året.
Fångas när den är som bäst
Skreien tillhör det nordostarktiska torskbeståndet som är världens största. Varje år vandrar ungefär en halv miljard fiskar till Lofoten för att leka när de är könsmogna vid fem års ålder, och skreien fiskas endast mellan januari och april när den finns i överflöd. Fiskarna använder sig av samma metod som förr: små, kustnära båtar och med hänsyn till fiskbeståndet. En stor del av torsken, cirka 90 %, återvänder tillbaka till Barents hav när säsongen är slut.


Från Lofoten hem till dig via delikatessen
Skreiens vandring gör fisken muskulös, vilket ger ett fast, skivigt kött med en fantastisk mild och god smak! Just nu hittar du hållbart fiskad skrei i vår delikatess. Vi fjällar och filéar fisken efter önskemål och hjälper dig gärna med tips på tillagningsmetoder och recept. Skrei är lätt att lyckas med oavsett om du föredrar den stekt, ugnsbakad eller ångad.
För ett hållbart hav
Håll utkik efter vår egen märkning som hjälper dig göra klimatsmarta val i fiskavdelningen. Förutom MSC och ASC så är KRAV och Världsnaturfonden vägledande i vårt arbete. En trygghet för dig som vill handla utan att kompromissa med miljön.

Stekt skrei med quinoa, fetaost, äpple och russin

Skrei är enkelt att tillaga och kan bytas ut i alla torskrecept rakt av. Men här vill vi slå ett slag för att våga utmana smaklökarna. Quinoans nötiga smak gör sig bra till den salta fetaosten och sötman från russinen. Och den stekta skreien blir kronan på verket. Låt dig inspireras till nya smakkombinationer som får det att dansa i munnen!
Ingredienser:
560 g skreiloin
1 tsk salt
4 drag med pepparkvarnen
1 tsk rapsolja
1,3 dl quinoa
150 g fetaost, i tärningar
18 g russin
2 st gröna äpplen, i tärningar
Citrondressing
1 st citron, saften av
4 msk olivolja
0,5 tsk salt
5 drag med pepparkvarnen

KRAV

Svanen
