En salt kyss från havet
September är här, vilket för ostronälskaren betyder att den bästa tiden på året är inledd! Man brukar säga att säsongen för ostron är alla månader som innehåller ett R – det vill säga september till april. Ostron är en typ av mollusk, eller ett tvådelat blötdjur och ja, åsikterna om delikatessen är även de delade. För en del är den en ovälkommen kallsup, medan den för andra upplevs som en ljuv kyss från havet.
Från europas kuster till ett fat av is
De vanligaste ostronen som du hittar i fiskdiskarna i Sverige är Stillahavsostron, Magallana gigas, som odlas i stora delar av Europa, men de finns också vilda på den svenska västkusten. På ICA Malmborgs får vi färska ostron från Hanssons fisk. De odlar sina ostron i Holland och skickar dem sedan för att växa till sig på den bohuslänska pärlan Orust. Du hittar också Cap horn och Normandieostron från Frankrike och det irländska ostronet Oysri.
Havet sätter smaken
Ostron är tvåkönade och kan byta kön beroende på temperaturen i vattnet. Men de trivs bäst i rent, salt och tempererat hav. Och precis som med vin, påverkas smaken av omgivningen. Ostron tar till exempel upp sin smak från salthalten i vattnet och vad den äter. I Frankrike kallar man smaken av ostron och hur den påverkas av platsen de växer på för ”merroir”, som är ett ord sammansatt av ”mer” (hav på franska) och ”terroir” (jordmån). Alla ostron har sin egen merroir, sin smak från havet.
Ett levande livsmedel
Vi får ostronen levande från vår leverantör och de håller sig i regel levande länge, upp till 2-4 veckor. Ett ostron räknas först som ett dött skaldjur när det öppnas- det är då det ska läggas på is (eller ätas direkt).
Klimatsmart och kroppsmart
Visste du att ostron är ett bra alternativ till om man vill ha ett klimatsmart animaliskt livsmedel på matbordet? De har en låg klimatpåverkan, behöver inget foder eftersom de tar upp näringsämnen direkt ur vattnet och bidrar faktiskt till att minska övergödning.
Dessutom är det ett superlivsmedel eftersom det är magert, rikt på protein, vitamin B12, jod, selen och zink! Och du kanske har hört att det sägs vara ett afrodisiakum? Förmodligen på grund av att zink är ett viktigt ämne för att producera det manliga könshormonet testosteron, plus att de också är rika på serotonin – signalsubstansen som påverkar hur vi mår. Men huruvida den faktiskt verkar öka lusten för människor verkar det saknas vetenskapliga bevis för. Men det skadar inte att prova!
Ska du prova ostron men är osäker på sort och tillagning? Vi guidar dig i djungeln och ger dig alla tips du behöver, både när det gäller förvaring och tillagning!
För ett hållbart hav
Håll utkik efter vår egen märkning som hjälper dig göra klimatsmarta val i fiskavdelningen. Förutom MSC och ASC så är KRAV och Världsnaturfonden vägledande i vårt arbete. En trygghet för dig som vill handla utan att kompromissa med miljön.
Gratinerade ostron med gräslök
Svårighet: Medel.
Tid: Under 45 minuter
Ingredienser: 8
Gratinerade ostron med ost och gräslök är både lyxigt och enkelt – perfekt som förrätt till nyår till exempel! Du toppar ostronen med en krämig gräslöksröra och ost och gratinerar sedan ostronen i ugn.