Makrill från hav till bord

Äntligen svensk makrill

När solen värmer upp vattnet längs svenska västkusten vaknar havet till liv. I slutet av maj landar den första svenska makrillen på fiskauktionen i Göteborg. Och tack vare vår duktiga grossist Bröderna Hanssons Fisk hamnar de bästa exemplaren i vår fiskdisk på ICA Malmborgs. Läge att skynda hit, med andra ord.

En nyttig delikatess

Den svenska makrillen kan ätas både rå och tillagad. Varför inte rökt, stekt eller inkokt? Denna fisk tillagas med fördel på höga temperaturen, så den blir jättegod på grillen. Vid den här tiden bär honorna rom och ett tips är att steka rommen i smör samtidigt som du tillagar fileerna. En smaksensation.

Köttet är fast och fint med en lätt rosa färg. Smaken är kraftig eftersom fettet fungerar som en smakbärare. Fetthalt varierar mellan 5-25% beroende på säsong. Och du kan njuta med gott samvete, köttet innehåller rikligt med omega 3, selen och vitaminerna D, B6 och B12.

Kär fisk har många namn

Makrill brukar kallas den svenska tonfisken. Inte så konstigt eftersom det är en nära släkting. Den är även Bohusläns landskapsfisk. I Göteborg kallas makrillar för Gaisare tack vare den gulgröna teckningen.

Bli en fena på makrill

Makrillen är en vacker snabbsimmare med utpräglad säsong under vår och försommaren i Skagerrak, Kattegatt och Öresund. På hösten flyttar den till djupare vatten i Nordsjön eller väster om de Brittiska öarna.

Som liten är makrillen planktonätare men som stor jagar den andra fiskar. Den har en kropp med mycket blod som förser musklerna med syre och näring. Blodkärlen fungerar som en värmeväxlare i kroppen och gör att makrillen kan simma extremt snabbt.

 

Känns fisk kul men krångligt?
Vi hjälper dig!

Makrillen säljs oftast hel eftersom den håller sig bättre så. Om du köper hel fisk kan du be om hjälp med att filea i vår fiskdisk. Snabbt och enkelt när det görs av ett proffs. Självklart kan du få inspiration och tips i butiken hur du lyckas med makrill i köket eller vid grillen.

Norsk fiskebåt

För ett hållbart hav

Håll utkik efter vår egen märkning som hjälper dig göra klimatsmarta val i fiskavdelningen. Förutom MSC och ASC så är KRAV och Världsnaturfonden vägledande i vårt arbete. En trygghet för dig som vill handla utan att kompromissa med miljön.

Läs mer >

Grillad makrill med grillad romansallad och picklade champinjoner

Svårighet: Medel.

Tid: 45min.

Ingredienser: 15.

I detta grillrecept hittar du härliga och somriga smaker. Som de sötsyrliga champinjonerna som får dra i ättikslag och majonnäsen med lite sting av pepparrot som passar perfekt till den grillade makrillen. Testa också att grilla snackgurkorna och romansalladen, det blir gott och annorlunda.

Hela receptet och mer inspiration hittar du här.

 

KRAV

Svanenmärkta varor

Svanen

Fairtrade