Vi tar ansvar på allvar!

På Malmborgs älskar vi god mat. Men för att kunna laga gott, oavsett om det handlar om vardagsmiddagen eller stora kalaset, behövs bra och fräscha råvaror.

Därför arbetar vi oavbrutet med att utveckla vårt sortiment. Dels genom att ta in nya spännande produkter, dels genom att se till att de produkter som finns i våra butiker håller högsta kvalitet, är odlade på bästa tänkbara vis, men också tillverkade på ett schysst, säkert och rättvist sätt.

I våra fiskdiskar hittar du till exempel inga fula fiskar eller skaldjur som är rödlistade och därmed utrotningshotade. Mycket av det kött som säljs är närproducerat och eller ekologiskt. Vår avdelning för frukt och grönt fylls kontinuerligt på med nytt, gott och fräscht, många gånger från odlare i närområdet. Och i hyllorna hittar du annat som är märkta med exempelvis Fair Trade, Svanenmärket eller Nyckelhålet.

Vi jobbar dessutom aktivt för att minska matsvinnet, till exempel genom att laga goda och nyttiga lunchrätter att ta med. På så sätt behöver vi inte slänga bra mat helt i onödan.

Våra certifikat

KRAV
ICA Malmborgs alla butiker är KRAV-certifierade. Det är en certifiering för ekologisk märkning som bland annat står för bra miljö, god djuromsorg, god hälsa och socialt ansvar.

SVANEN
Officiell nordiskt miljömärke, som även tilldelats ICA Malmborgs butiker, som bland annat används för märkning av kemiska varor, hygienartiklar och maskiner. Visionen är ett hållbart samhälle.

MSC
Miljömärke för fisk från världshaven där fisket skett med hjälp av godkända metoder och på fiskbestånd och skaldjur som tål fiske. Eftersom ICA Malmborgs bara säljer MSC-märkt fisk är även våra butiker certifierade enligt MSC.

ASC
En hållbarhetsmärkning för fisk- och skaldjur som visar att fisken, exempelvis lax, och skaldjur, odlats på ett miljömässigt ansvarsfullt sätt. Samtliga ICA Malmborgs butiker är också ASC-certifierade.

KVALITETSCERTIFIERAD BUTIK
Det här är ICA:s egen certifiering som innebär att vi hanterar våra varor på ett omsorgsfullt och korrekt sätt, enligt standard för svensk livsmedelshantering.

Märkningar i våra butiker

BRA MILJÖVAL
Naturskyddsföreningens märke för produkter med stor miljöpåverkan, till exempel hushållskemikalier, papper och textilier.

FAIRTRADE
En märkning som bidrar till förbättrade och mer rättvisa arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer.

NYCKELHÅLET
Livsmedelsverkets symbol för hälsosammare alternativ för livsmedel är magrare som har mindre socker och salt, men mer fibrer.

SVENSK SIGILL
Svensk Sigill är en certifiering av svensk mat och blommor som bland annat omfattar livsmedelssäkerhet, djuromsorg och miljö.

EU-LOGISKT
Baseras på EU:s förordning för ekologiskt jordbruk och garanterar bland annat att 95 procent av produktens ingredienser är ekologisk certifierade.

FRÅN SVERIGE
Svensk märkning ska göra det enklare för kunderna att hitta och välja livsmedel där uppfödning, odling, förädling och förpackning skett i Sverige.

SVALAN
Svalan är Astma & Allergiförbundets märkning för produkter som är bra ur allergisynpunkt, till exempel att de är fria från parfymämnen.

RAINFOREST
Rainforest Alliance certifierar produkter som är framtagna med hänsyn till ekosystem och de människor och vilda djur och växter som är beroende av dem.

KEMIKALIEMÄRKNING
En märkning som tagits fram av EU för att informera kunderna om produkten innehåller kemiska ämnen och blandningar som kan vara giftiga eller hälsoskadliga.

SÄDESAXET
Det överkorsade sädesaxet står för att livsmedlet är glutenfritt enligt de internationella regler som finns och som rekommenderas av Svenska Celiakiförbundet.