Massor av mat vars bäst-före-datum gått ut eller som inte längre ser perfekt fräsch ut, slängs varje dag - fastän det inte är något fel på den. Det är naturligtvis ett otroligt slöseri tycker vi - och just därför finns Resurskocken!
På ICA Malmborgs Tuna tänkte man att det borde gå att göra något bra med allt som kasserades eller plockades bort från butikshyllorna! Idén till Resurskocken föddes – istället för att kasta felfri mat lagar butikens eget kök goda maträtter som säljs i delikatessdisken.
På ICA Malmborgs Tuna har man på så sätt tagit om hand om cirka 80 % av sådant som annars skulle ha slängts. Det har lagats många härliga måltider, tillredda från grunden och utan tillsatser. Resurskockens rätter har sedan sålts till så bra priser att allt tagit slut. På det här sättet har utsorterade färskvaror kunnat tas till vara, vilket minskar det direkta matsvinnet när det mesta går att återanvända. Matvaror som inte kan användas, köksspill, slängs i särskild behållare, som sedan blir biogas.
Konceptet blev en succé och introducerades efterhand i samtliga Malmborgsbutiker!
Varje dag kommer våra kockar att laga varm mat med utgångspunkt från de färskvaror som sorteras ut från butikens olika avdelningar samma morgon och som fortfarande är av god kvalitet. Rätterna säljs sedan färdiga över disk i delikatessen och passar utmärkt som lunchlåda eller som middagsmat att ta med hem.
1. Var hittar jag dagens meny?
Varje dag lägger butiken upp dagens meny på Instagram och Facebook.
2. Var hittar jag innehållsförteckningen?
Våra kockar och personal har full koll på innehållet i respektive rätt. Är du osäker på innehållet kan du fråga i butik och/eller i meddelandefunktionen på sociala medier.
3. Är maten ni lagar gjord på varor som har passerat sitt bäst föredatum?
Nej. All Resurskocken-mat lagas på mat som räddas från att slängas innan sitt bäst före datum. Därmed finns aldrig risken för att maten ska vara dålig vid servering.