Från Skagerak till fiskdisken – en djuphavsjätte
Från Skagerak och Kattegatts djup till vår delikatess ger vi dig fina fisken som är rik på näring. Hälleflundran går att variera i oändlighet, oavsett om du vill hålla middagen enkel eller slå på stort och fint.
En senior på djupt vatten
Ju djupare vatten, desto större fisk. Hälleflundran är vår största plattfisk som man kan bli upp till hela tre meter lång och väga upp till 250-300 kg! Men den vanligaste storleken på den är runt 18 kg. Hälleflundran trivs i salta vatten och du hittar den främst i Skagerak och Kattegatt. Den håller sig gärna på djupet på en botten av sand och sten. Men när den söker föda går den gärna upp på grundare vatte
Helig flundra som passar till mycket
Förr kallades den enorma fisken för helgeflundra, eller “helig flundra” eftersom den var populär att äta under fastan när kött var förbjudet. Den är rik på protein, omega-3 och vitamin D och har ett fast, vitt och skivigt kött. Den passar bra i många fiskrätter och räknas till en av de finaste och godaste fiskarterna. Kombinera enkelt med kapris, smör och vitlök, gör en hummersås till och servera med pressad potatis eller tänk utanför fiskboxen och servera med polenta och en fräsch tomatsås.
För ett hållbart hav
Håll utkik efter vår egen märkning som hjälper dig göra klimatsmarta val i fiskavdelningen. Förutom MSC och ASC så är KRAV och Världsnaturfonden vägledande i vårt arbete. En trygghet för dig som vill handla utan att kompromissa med miljön.
Hälleflundra med hummersås
Svårighet: Medel.
Tid: under 45 min.
Ingredienser:
2 schalottenlökar
1 msk smör (+ extra till övrig stekning)
6 dl vatten
2 msk konc hummerfond
5 dl vispgrädde
salt och peppar
1 liten purjolök
1 endive
2 msk sött vitt vin (gärna sauternes)
4 portionsbitar hälleflundra (à 175 g)
En härlig fiskrätt som även passar bra vid lite festligare tillfällen! Servera hälleflundran tillsammans med en hummersås av schalottenlök, hummerfond, smör och vispgrädde tillsammans med lite pressad potatis vid sidan av – garanterat supergott!